2016, comunicat

L’ajuntament de Reus ens estima

Per tercera vegada els serveis de neteja, sota ordres de l’Ajuntament i coincidint amb les festes del barri, ens arranca el material de difusió de la porta.

A finals d’octubre, vam confirmar les sospites que els cartells que desapareixien misteriosament de la porta del nostre local, cada pocs mesos, no eren arrancats per qualsevol “graciós” o persona a qui li molestés la nostra activitat. Sinó que és el mateix Ajuntament de Reus, a través de les brigades de neteja, que de manera intencionada s’apropa a la nostra porta i es dedica a treure’ns tots els cartells que hi tenim penjats. No és la primera vegada que passa -ha passat, com a mínim, en dues ocasions anteriors-, però si que és la primera vegada que podem confirmar que en són els responsables.

Fa un parell o tres de setmanes, coincidint amb les festes del barri, els serveis de neteja van venir a “fer neteja” també de la nostra porta, potser per a donar una bona imatge i fer créixer encara més la irritant normalitat en que ens trobem immerses. Resulta que el senyor alcalde i la seva tropa de xupopters tenien que venir pel barri –concretament a la placeta del costat del nostre local- a fer el paripé i estrènyer mans, i devien molestar, encara que fos lleugerament, certs missatges que emetia la nostra porta. Així que, què més fàcil que enviar als serveis de neteja a treure’ls?

Però resulta que aquesta vegada, per pura casualitat, un veí va trobar “in fraganti” aquests honrats treballadors entretenint-se amb la nostra porta i va anar a parlar-hi, comentant-los que això que estaven fent no podien fer-ho, ja que aquests cartells no estan al carrer, sinó en una porta particular, on podem tenir-hi el que ens dóna la gana. El treballador en qüestió va argumentar-li que rebia ordres dels superiors, però davant l’actitud del veí, va deixar de treure cartells (per la qual cosa aquest cop només en van desaparèixer alguns).

L’Ajuntament de Reus i els treballadors de cap menjat que segueixen cegament ordres, potser pensen que, com a ells, a tothom li sembla malament el projecte social que duem a terme, i que per tant poden venir tranquil·lament a fer el que vulguin al nostre local quan nosaltres no hi som, pensant que no hi trobaran cap tipus d’oposició. Però resulta que no és així, i que les anarquistes també tenim complicitats, no només entre les mateixes companyes llibertaries i d’altres col·lectius, sinó entre persones del barri, de la ciutat. Persones de peu, persones “normals i corrents”.

Aquest tipus d’actuacions municipals, vinguin de la mà del propi alcalde o d’Hipòlit Montseny, amant de l’ordre i el civisme, o d’alguns treballadors de la brigada amb graus “superiors” que mengen passivament de la mà d’aquests personatges, són patètiques i lamentables. Resulta que ara l’Ajuntament i la guàrdia urbana ja no en tenen prou en perseguir, multar i criminalitzar les persones i grups que enganxen cartells pel carrer, encara que sigui en parets que cauen a trossos o en vidres d’edificis buits. Ara venen fins a les nostres portes a treure’ns el que puguem tenir allí, mostrant com sempre la seva actitud prepotent i autoritària.

Davant d’això, que no deixa de ser un fet anecdòtic que ens corrobora un cop més les intencions de l’Ajuntament, és evident que no deixarem d’enganxar cartells. Òbviament la nostra porta torna a estar plena, però seguirem treballant amb entusiasme per a que també estiguin plenes les parets, xapes i vidrieres. Perquè per una banda, mentre visquem aixafades per un control social absolut, humiliades i desposseïdes per aquest sistema, mentre segueixin havent-hi motius per aixecar la veu, les parets seguiran parlant i estaran vives. I per l’altra, perquè un cop més direm que els carrers també són nostres, que no volem viure en ciutats mortes i adormides, sinó que volem que parlin, que cridin, que tinguin color i ganes de lluita.

Ateneu Llibertari de Reus, 1/11/2016